Selasa, 3 November 2009

Kecekapan. Satu Persoalan

Kipas dan Kecekapan
Hasbullah Pit ada mengeluarkan artikel daripada blog orang rumahnya tentang bagaimana ketinggian kipas siling daripada lantai mempengaruhi kecekapan kipas tersebut. Selain itu bahan bilah turut mempengaruhi. Menurutnya bahan bilah kipas kini diperbuat daripada acrylic. Itu tentang kipas.


Sistem Operasi dan Kecekapan
Adakah Linux Distro (Ubuntu dan Fedora sebagai contoh) mampu menyaingi kecekapan kerja yang diperolehi daripada menggunakan Windows? Terbaca didalam satu blog, The Indexer apakah yang perlu dilakukan oleh seorang pengguna Linux Ubuntu setelah menaik taraf kepada 9.10. Antaranya adalah "mempromosi" sejumlah perisian alternatif seperti antivirus (walaupun dikatakan Linux tiada virus dari segi teori), app runner, codec, dan yang paling penting perisian sumber terbuka alternatif kepada berbayar seperti Wine, Gimp, OpenOffice, Amarok, Inkscape, Blender dan Brasero. Tetapi adakah semua perisian ini boleh meningkatkan kecekapan jika sesebuah organisasi berniat untuk mengubah kepada sistem sumber terbuka didalam syarikat mereka. Terutamanya daripada segi format OpenOffice yang kadang kala "lari" apabila dibuka didalam Microsoft Office.

Satu persoalan terbuka.

Kembali kepada kipas, kipas lama menggunakan besi sebagai bilah dan sampai masanya ia akan berkarat dan tidak lagi cekap untuk digunakan.

3 ulasan:

RM berkata...

oh,aku suka entries pasal GTD kat blog org rumah En. Hasbullah Pit, thanks for the link.

sukiminna berkata...

hmm..amarok still lagi yg version xlengkp tu ke? aku benci amarok versi baru..lebih suke yg lame tu.
so skunk ak pki songbird xpun rythmbox.songbird lawa tp xde nowplaying list.
rythmbox xde equalizer & huduh sket upenye

antivirus hang pakai pe? ak pki avast for linux.Home edition. The same av ak pakai untuk dual boot xp ak..hehe

oh ade lagi perisian yg best yg ak ske :avidemux, goo for linux, aircrack-ng(penting untk dpt protected wirelss free hua2).jgn lupe zekr

ok ak da merepek..cao

TMUkmkd berkata...

@RM - heh entry orang rumah dia memang best..

@Suki - aku tak pernah guna amarok secara total.. now guna songbird. antivirus.... tak guna hahaha.. cez.. guna aircrack.. wa suka gak try2 guna backtrack.. tapi tak reti sangat la ^_^