Rabu, 30 Mac 2011

Ubah Panjang Tab Firefox

Anarm ada tanya dalam twitter macam mana nak kecilkan lebar tab dalam Firefox 4 yang dia kata terlalu besar. Dan aku rasa paling mudah ubah saja CSS dia.

kalau dalam Windows tu, ni direktori CSS yang perlu diubah.

C:\Users\[user]\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\[profile].default\chrome\userChrome.css

Tapi dalam direktori/folder chrome tu hanya ada userChrome-Example.css sahaja. Korang tukar la nama dia.

Dan masukkan satu line yang akan ubah lebar tab tu nanti.

.tabbrowser-tab:not([pinned]) {
  max-width: 150px !important;
  min-width: 40px !important;
}

pandai-pandai korang ubah lebar mana nak guna. Dan restart Firefox. Seharusnya panjang tab korang dah menjadi pendek.

Nota: Cara ni tak jadi. Ada bug. Nanti aku kemas kini balik. hahaha

2 ulasan:

Muhammad Fi5daus Razak berkata...

sedang mencuba...

TMUkmkd berkata...

jangan nanti FF ko gila. tak lengkap lagi ni. haha