Isnin, 17 Ogos 2009

Firefox Tidak Mengingati Kata Laluan

Pengurusan Kata Laluan
Kebiasaannya Firefox mempunyai pengurusan kata laluan dan nama pengguna yang baik, tetapi kadang kala admin sesebuah laman tidak memberi izin untuk mana-mana pelayar internet untuk mengingati kata laluan dan nama pengguna. Maka pengguna perlu memasukkannya sendiri. Mungkin itu perkara yang baik tetapi bagi K, kadang kala ianya menyusahkan. Dengan menggunakan Firefox 3.0 dan keatas, sedikit pengubahsuaian untuk membenarkan firefox mengingati dengan paksaan.

nsLoginManager.js
Cari fail nsLoginManager.js didalam direktori/folder ini;

Untuk Windows
C:\Program Files\Mozilla Firefox\components
Untuk Linux (Ubuntu) *CTRL+H untuk membuka fail tersembunyi
.firefox\components
dan buka melalui editor yang anda minati (contoh notepad, gedit)
dan cari perkataan "autocomplete" dan ubahkan barisan arahan ini daripada;
if (element && element.hasAttribute("autocomplete") &&
element.getAttribute("autocomplete").toLowerCase() == "off")
return true;
kepada
// if (element && element.hasAttribute(”autocomplete”) &&
// element.getAttribute(”autocomplete”).toLowerCase() == “off”)
// return true;
setelah selesai, simpan dan tutup firefox dan hidupkan kembali. Seharusnya anda anda boleh menggunakannya.

Forum Cari
Idea asal adalah daripada maslah yang dijumpai didalam Forum Cari dimana laman masuk mempunyai arahan yang tidak membenarkan kata laluan dan nama pengguna diingati secara automatik. Seperti gambar di bawah


dan selepas fail tersebut diubah suai


punca masalah

Rujukan
My Digital Life. 16 Ogos 2008. Fix Firefox Does Not Save, Store or Remember Password On Some Sites Permanently for Always Auto-Complete. www.mydigitallife.info

4 ulasan:

[a.m.o.i] ™ berkata...

aku tak suke browser ingat password sebab takut kwn pakai pc aku.hehe.

TMUkmkd berkata...

amoi - aku suka sebab tak de sapa yang nak guna lappy aku.
p/s: kalau ko blajar keyboard dvorak lagi la.. takkan ada orang nak guna

SyaFia berkata...

hehe..suke gak kalo browser igt..
sbb mls nk taip byk kali..
even bkn kat pc sendiri pun suh browser igt..
huhu..bahaye..bahaye..

TMUkmkd berkata...

lili - aa malas ^_^v