Jumaat, 24 Oktober 2008

Intel & Jet Flow

Laptop makin lama makin nipis, makin lama makin ringan dan yang paling penting makin lama makin.......... panas. sebab? cpu dengan peha anda makin lama makin nipis cover dia. K agak la. sikit tahun mau melekat pehe dengan laptop sebab panas sangat. wakakakkakaka

so, apa yang intel (
) nak buat dengan jet flow pulak?
emm tak de pape, just nak borak kosong je..
mengikut apa yang tertulis dan terkata oleh wakil
di Taipei, akan menggunakan teknologi penyejukkan seperti jet, cuma bezanya, engine jet menggunakan liquid, tetapi intel akan menggunakan udara sahaja (kerana risiko membawa liquid dalam laptop)

apa teknologi ni boleh buat?
akan terdapat satu "shield" dalam lappy anda sebagai kusyen haba daripada cpu ke peha anda. so, tak la panas. system ini seperti penyejukkan dinding engine jet yang melindungi kepak jet yang mengandungi minyak daripada meletup (kebabommmmm - sound effect, bunyik guna mulut sendiri).


apa benefit untuk pembuat lappy?
humm sekarang ni yang K nampak satu je, kalau guna teknologi ni, makin nipis la jawabnya lappy anda tu nanti sebab, dah tak panas. cool je manjang (kalau la betul2 bagus, tapi rasanya tak la hilang semua haba tu, tapi udara adalah cara nak pindahkan haba paling baik, so kalau jadi penebat haba mesti best.


source
TechSpot : Intel Unveils New Cooling Tech For Laptop
CNETNews : Intel Unveils New Cooling Tech For Ultrathin Laptop


Tiada ulasan: