Rabu, 29 Oktober 2008

so7.exe [tidak bahaya cuma menyinga]

fuh 2-3 hari ni main post2 panjang la. emm kali ni nak cakap pasal so7.exe. ini bukan sheila on seven ek. ni satu malawey (malware) mana tah. hadiah daripada kawan2. thanks korang. aku suka dapat hadiah.

dulu suka jugak main malware apa semua ni, tapi sekarang sudah hilang minat ke arah itu. so, apa boleh buat, once again the monster must be awaken.

description of my lappy (laptop)
Compaq Presario V3412TU
Microsoft (
) Windows () XP Profesional SP3
Intel (
) Core Duo 2Ghz
120GB HDD
2GB DDR2 RAM

so, wat happen, my Avira Premium scan sumthing fishy bout da script. and dia pun cakap la kat aku, monolog **weh, ni virus ni** aku pun apa lagi terus ku hantar script tersebut ke avira lab (sebab avira kesan benda ni berdasarkan heuristic bukan database) bila dapat report, dia kata.... broken file but malware.. hummm macam mana boleh broken.

restart, ada satu benda masalah, popup oleh avira mengatakan benda tu ada lagi.. humm macam mana ni. try guna spybot s&d 1.6 (
) ... -ve, dia hanya tulis : "congratz, ur system clean". apa punya spybot.

tanya kawan aku, shahrir: GVR developer. aku bagi satu link yang benda alah ni pergi secara diam2 untuk download. tapi aku dapat kesannya, sori la beb.

so, jalan terakhir, Malwarebytes' (
) free edition. update, scan.. fuhhhh vundo dikesan. restart.. beresssssss

thanks


check guna hijackthis (
) , clean n clear

2 ulasan:

Unie_ChiCaNoz berkata...

weh bg la link tuk rakan2 mndownload..=p
thankz bro..

Technoraz berkata...

PC aku pun kene malware jgak -http://zonetech(dot)info/so7(dot)exe kan?

Pastu aku lah malwarebytes jugak macam engkau (download.com)

http://technoraz.blogspot.com/2008/09/give-out-byte-of-malware.html