Jumaat, 22 Mei 2009

Google Doodle: Mary Cassatt



Mary Cassatt
Google Doodle memperingati hari kelahiran Mary Stevenson Cassatt, seorang pelukis Amerika. Motif lukisannya lebih kepada kehidupan peribadi seorang wanita dan juga tentang kekuatan ikatan antara seorang ibu dan anaknya. Google Doodle kali ini mengadaptasi daripada lukisan asalnya "The Child's Bath" yang dilukis pada tahun 1893 yang kini disimpan di Art Institute of Chicago.


Mary mati pada tahun 1926 pada usia 82 tahun di Perancis.

Rujukan
Wikipedia, the free encyclopedia. Mary Cassatt.
Wikipedia, the free encyclopedia. The Child's Bath.

8 ulasan:

Lynda berkata...

mendalam kan lukisan tu ..

BlackRose berkata...

cantik² logo² google ni kan.. ;;)

TMUkmkd berkata...

lynda - yup.. menarik dan mendalam maksudnya
black - cantik ke? tak la.. chantekkkkkkkkkkkkkkkkkk ! je :D

Akmal Hisyam berkata...

hehe..bila la agaknya Google nak adaptasi kartun Datuk Lat dlm logo diorang..

TMUkmkd berkata...

fuh... rasanya bila google ada pusat data dia dekat malaysia :D

[a.m.o.i] ™ berkata...

aku tak paham pape.haha.

aman berkata...

google, tuk mesia buat time hari kemerdekaan jer. time raya sumer takde perubahan ape-ape..huhu

TMUkmkd berkata...

amoi - ceh... blah la.. abeh tu apa yang ko paham
aman - ada ek masa merdeka? huh.. tak pernah tengok :D