Rabu, 26 November 2008

Mac OSX tak kebal

Apple () Mac OSX tak kebal
sejak beberapa tahun kebelakangan ini
amat diuji dengan trojan demi trojan. 2006 - dikatakan tahun pertama Apple menerima kunjungan trojan pertama Mac OSX. Leap-A yang disebarkan melalui iChat. walaupun pada tahun 2004 ada satu trojan script yang bertindak sebagai MP3 script tetap serangan tersebut tidak dianggap sebagai ancaman.

Haloween 2007 - Sleepy Hallow Menyerang
lalu pada Haloween 2007 sekali lagi
Mac OSX diceroboh. diberi nama OSX.RSPlug.A, mencari maklumat pengguna dan password. modus oprandinya banyak terdapat di Windows (), anda perlu install codec untuk melihat sesebuah video. dan dari masa itu akan dijalankan program itu. tetapi
ironinya sumber codec tersebut daripada satu laman web lucah. itu sudah cukup membuatkan orang berjaga-jaga. walaupun begitu, intego tetap menganggapkan amaran yang tinggi kepada trojan ini.

pada tahun ini, 19 Jun.
Mac OSX sekali lagi diuji dengan AppleScript.THT trojan horse dan diberi amaran kritikal. dan pada bulan ini ada dua serangan Trojan kepada Mac OSX, 19 November & 24 November.

pada 19 November Lamzev-A menyerang pengguna
Mac OSX dengan membuat backdoor. modus operandi yang sama, sebagai codec dan jugan game. tetapi dikatakan bahawa backdoor tool tersebut terlalu teruk dan tidak
berguna sama sekali.

pada 24 November, OSX.RSPlug.D mencuba untuk memasuki
Mac OSX, modus operandi yang sama dengan varient yang lainnya, install codec untuk
melihat video. tetapi dengan tambahan iaitu seperti trojan downloader
di Windows, dan membuka backdoor untuk memberi laluan kepada Trojan
yang lain untuk masuk.

konklusi
daripada kajian sekejap ni menunjukkan tak la kebal pun Mac OSX seperti mana kata orang ramai. tapi kerana 1 sebab utama yang menyebabkan
Mac OSX dikatakan kebal.
-
Mac OSX kurang pengguna berbanding Microsoft () , so kurang pengguna, kurang mangsa, kurang mangsa kurang keseronokkan dan kepuasan pembuat virus. tetapi kini Apple juga telah mula meningkat penggunanya dan ini membuatkan Apple perlu berjaga-jaga dalam isu security

TheRegister - 'First' Mac OSX Trojan sighted
TheRegister - lame Mac trojan limps into view
SecurityFocus - OSX Trojan appears
WiredGadgetsMac - OSX Trojan Horse is a nag
macnn - Trojan horse targets Mac OSX
Intego - Intego Security Alert - October 31, 2007
Intego - Intego Security Memo - November 18, 2008
ArsTechnica - RSPlug.A Mac OSX trojan: a new thread, but sky is not falling
AppleSlashDot - Fake Codec is a Mac OSX Trojan
SecureMac - AppleScript.THT Trojan Horse
CNETNewsD3f3ns31nD3pth - Mac OSX Trojan reported in the wild
MacWorld - Firms discover Trojan Horse targeted at Mac OSX
TechSpotITSecurity - Mac OSX targeted by Trojan posing as codec
ComputerWorldBlog - Mac OSX: vulnerable to new Trojan
ZDNet - Mac OSX targeted by Trojan and backdoor tool
ITWeb - Apple Trojan discovered

2 ulasan:

AfeaZD berkata...

mmg betul aper yg ko ckp,aq mmg minat apple sbb system dia x berserabut mcm windows,tp yg buat bertambah serabut ialah byk soft yg susah nak dpt.setiap os ada kelebihan msg2.
windows-friendly user n byk soft crack
apple-menarik,tp sesuai utk org yg byk $$$
linux-best sbb soft free,tp seswai utk org yg rajin coder

cakap pasal virus,suma benda dah jd x selamat.so backup je lah data sesiap utk safety

SyaFia berkata...

yup semua benda dah tak selamat

tapi betul, apple smooth dan lebih user friendly.. sebab tu orang sanggup beli walaupun mahal