Khamis, 13 November 2008

[Review] Multi IM Program

ini adalah siaran tertunda setelah rancangan siaran langsung dibuat di eHoza
untuk melihat siaran asal teruskan ke eHoza : [Review dari TMUkmkd]

so kali ini akan membincangkan tentang pengalaman K setelah menggunakan 4 multi IM semalam dan dibantu oleh....

JohnBurn daripada Putera selaku peneman tester
kak Owez daripada eHoza sebagai pembantu tidak langsung didalam bahagian conference
el_zafa daripada eHoza sebagai pembantu tidak langsung didalam bahagian Gtalk
dan mereka yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung dalam menjayakan rancangan langsung mahupun tertunda ini.

Digsby () vs Pidgin () vs Miranda () vs Trillian ()

*disebabkan di eHoza mempunyai kekangan didalam jumlah gambar dalam satu post, maka itu akan kelihatan kelainan pada siaran tertunda dan siaran langsung.
** mula post ini dan mungkin akan diteruskan dengan post yang akan datang, gambar gif akan lebih memenuhi post yang akan sedikit sebanyak menarik perhatian pembaca untuk memahami kandungan yang hanya boleh difahami oleh sebahagian orang sahaja
*** jika anda melihat siaran ini lebih banyak tulisan berbanding siaran langsung itu adalah kerana sudah diedit dibahagian penambahan dan penyuntingan

review pertama

dahulu dianggap satu program multi IM yang gagal kerana memory consupmtionnya yang terlalu tinggi. tetapi kini telah berubah dan berazam mahu menjadi antara yang terbaik dalam kelasnya tersendiri

keistimewaan Digsby -> :



interface yang lawa, bertheme, boleh di tukar ganti (ni smart ni.. kalah la YM apa semua)



multi-tab supported (in penting weh, sebab semua sekarang ada multi-tab supported)
nama pun multi IM, so banyak tu IM support (MSN, YM, Gtalk, Jabber, FacebookChat, ICQ & AIM)



penggunaan memori yang K boleh terima, hanya sekadar 25K+-, ini adalah normal bagi mana-mana multi IM



kebolehan dalam memberi update status Multi email itu amat memberansangkan kerana anda tidak perlu tengok email selalu, tetapi sekejap sahaja. anda sudah mengetahui, ada 2 email la....
dan yang paling best skali bagi K, kebolehan intergrated dengan menunjukkan status anda berdasarkan apa lagu yang anda dengar daripada player anda. sebagai contoh, Nobuo Uematsu - Truth. K guna iTunes () sebagai pengetahuan anda. so selain ada lagi yang boleh support
nak tahu apa paling best? orang tak leh nak buzz.. wakakaka padan muke korang. dia hanya tulis <ding> je.. wakakkakakakka ni benda paling best K rasa (lupa tulis masa siaran langsung di eHoza)

kekurangan :
theme tidak boleh nak dicustomkan warna apa yang kita mahu. it menyukarkan untuk maching dengan theme Windows (
) (kerana K gunakan ). walaupun kebanyakkannya memang dah maching dah.. tapi user. kita bukan tahu.
ni amat2 mengecewakan, kurangnya emoticon... please la , ini zaman 2008 bukan 2000 yang tak pentingkan emoticon, even bullet pun K guna emoticon je..
confference tak de... di dah ditest bersama kak owez
ni pun sama je la.. video & voice call macam tak wujud je.. payah.. kenapa? sebab ada voice call sendiri (ayat ini tidak terdapat pada siaran langsung di eHoza)
so, korang nak guna voice call kan? so semua yang nak guna ni kene la buat user satu lagi (wajib), baru leh guna . kadang2 orang akan kata leceh la.... nak buat satu lagi user.

kesimpulan :
tidak berat tetapi masih banyak perkara perlu dibaiki untuk menjadikannya antara yang terbaik
oleh kerana masih berstatus "beta product" maka ia adalah satu product yang baik
isu emoticon, video call, voice call & conference patut diatasi segera


review kedua: Pidgin ->

adalah berasal daripada Gaim iaitu satu program multi IM di Linux (
), tetapi kini telah bertukar nama ke

kelebihan :



interface dia clean, plain orang kata. ada orang suke macam ni, K pun suka. tapi ada orang suka interface kilat2 semua. tu terpulang kepada individu




sama seperti lain2 multi IM program, memori adalah standart kepada 20-30K, untuk



dia support conference, video call dan voice call dengan baik. thanks to JohnBurn dalam menjadi mangsa keadaan dalam conference. so sape kaki conference boleh la guna ek
emoticon yang cukup memuaskan hati penggunanya.

kekurangan :
tiada email notification. huh. mungkin mementingkan bahagian multiIMnya lupa untuk memasukkan email notification
theme sukar untuk di ubah, maybe orang suke nak guna tapi disebabkan interface dia tak smart langsung orang pergi program lain. dia ada theme manager sendiri. tapi entah la K tak tahu nak ubah macam mana, dah ubah tapi tak jadi apa2. maybe kekurangan masa untuk selidik kot
tak intergrated dengan player untuk buat macam buat. sayang sekali. benda tu la yang K cari lepas email notification

kesimpulan :
seronok act guna kerana interface dia clean je.. dan seronok mata memandang
sesuai untuk mereka yang mahukan kurang memori digunakan (adalaaa jimat sikit2)

23K+- sudah memadai

Review Ketiga : Miranda ->
miranda, pertama kali K cuba menggunakannya dan disebabkan semalam program ini tidak berjalan dengan lancar, maka K mansuhkan untuk memberi sebarang komen kepada program ini.

review untuk miranda dibatalkan

ini adalah interface terakhir sebelum
"hang"




review keempat : Trillian ->
trillian ini dikatakan sebagai antara yang terbaik untuk program multiIM

kebaikkan :
koleksi emoticon yang berlambak. sesuai untuk yang gila emoticon



more user friendly berbanding &
theme yang lembut, sama seperti , tapi cukup smart
juga tidak menghadapi masalah voice call
ini rasanya antara pemula multi tab didalam program multi IM kot. kerana tabnya kelihatan jelas walaupun hanya membuka satu sahaja.



juga mempunyai penggunaan memori yang cukup memuaskan

kekurangan :
tiada conference room?
emoticon banyakkkk tapi.... tak lawa laaaa (demand pulak kan)
ada dua user, satu basic, satu pro



banyak pulak side-install dia ni, secara jujurnya K paling tak suke ada installer ada side-install ni, tapi kalau tahu macam mana nak atasi tak pe la.. kalau tak... dah jadi semacam "zombie" dalam system




kesimpulan :
good experience masa orang reply ada bunyi halus je
friendly user akan menyebabkan orang nak guna dia



penutup
thanks sebab masih membaca review ini.
so daripada pengalaman itu dapat K cetuskan;

untuk pengguna yang mahukan interface yang hebat, tapi tak mahukan mana voice, video, conference room, seorang medium/high demand end user
untuk yang mahukan voice, video dan conference room tapi tak pikir tentang theme, seorang geek/low demand end user
untuk pengguna mahukan kesederhanan dalam IM tetapi kadang kala mahu video, voice call. seorang medium demand end user

sekian review kali ini yang dilancarkan secara tertunda daripada eHoza
semoga bertemu lagi di review yang akan datang

2 ulasan:

Ainsya berkata...

syafia prefer yg mane ??

SyaFia berkata...

kalau K K prefer pidgin or digsby.. :D

now i'm using pidgin sebab digsby tak de kat linux