Selasa, 16 September 2008

Repeating Boot Screen

fuhh setelah penat mencari cara bagaimana hendak menembusi fail windows menggunakan linux, akhirnya dapat juga..
ada satu client ni, lappy baru je beli. dah tak leh masuk windows. problem dia, boot screen yang ada logo windows besar tu berulang sahaja disitu tanpa masuk ke logon screen.
jangkaan K adalah, winlogon dia corrupt. so how me to get into windows files dan tukarkan fail winlogon sakit tu kepada winlogon yang elok. its challenge! (buat K la, sebab 1st time buat)

status pesakit: repeating boot screen w/o enter logon screen
status doktor: noobs dalam buat benda gini (wakakkaka)
status peralatan: windows xp cd tak ada. yang ada tak ada repair function, tak ada repair console. fuh.. amat tertekan
status peralatan alternatif: liveCD ubuntu, liveCD knoppix, liveCD kubuntu, liveCD debient

akhirnya setelah berhempas pulas.. masuk cd knoppix, try masukkan winlogon dalam system32 fail, gagal.. gagal memecah masuk sistem keselamatan. denied.. emm baca lagi.. dia kata kene ada previlage. macam mana ek.. buntu abis dah. akhirnya.. panggil yang pakar (jangan malu bertanya) my friend megahacker. just nak tahu how to enter the windows system file.

dia bagi satu cara (siap ajar lagi) liveCD fedora sebagai "peralatan alternatif kecemasan". kenapa guna fedora? sebab K tak berani guna knoppix.. walaupun cara dia sama je.. wakakkakaka.. tapi tak reti pulak nak cerita sini.. nanti la bila dah ada gambar.. dah molek semua.. baru la K tunjuk balik. for now the conclusion is.

linux rule~~~

2 ulasan:

zEnal a.k.a zXara berkata...

haha.. bgus nih.. ku suggest gne linux knoppix live cd.. wat mase ni hapir 98% masalah data recovery tahap dasat n corruption yg aku dah hadapi dapek d'repair gne ini knoppix..
shout : "good luck bro"

SyaFia berkata...

thanks..