Khamis, 19 Mac 2009

[Berita] Pwn2Own 2009: Safari, IE, Firefox gugur

Tarikh Keluaran Artikel: 19 Mac 2009

Safari Gugur
Hanya satu link dan saya memiliki sistem tersebut, itu yang diperkatakan oleh Miller apabila dia dapat memecahkan sistem sekuriti Safari di hari pertama Pwn2Own di CanSecWest. Bukan itu sahaja, bahkan ada lagi yang gugur selepas itu dihari pertama Pwn2Own. Teruskan pembacaan anda. Artikel ini akan di tambah baik setelah mendapat berita terkini sehingga pertandingan Pwn2Own berakhir.

Firefox dan IE menyusul
Miller mendapat sebuah Macbook yang digodamnya dan hadiah $5K. Setelah itu tiba giliran IE dan Firefox pula untuk dijadikan santapan apabila di pecahkan keselamatan mereka oleh beberapa pemecah sekuriti. Antaranya adalah seseorang yang meggelarkan dirinya, Nils. Memecahkan sistem sekuriti Safari untuk kali kedua seterusnya memecahkan benteng Firefox dan IE8. Sekaligus melengkapkan dirinya sebagai pemecah tiga benteng utama dengan mendapat $15K berserta Sony Vaio P. Kini yang tinggal di dalam arena pertarungan adalah pelayar yang dikatakan masih mentah tetapi masih kental iaitu Chrome. Opera tidak memasuki pertandingan ini atas sebab yang tidak diketahui.

Sistem Operasi Mobil
Setakat artikel ini ditulis masih tiada lagi yang dapat memecahkan benteng mana-mana sistem operasi mobil, tawarannya adalah $10K dan gadget yang di godam tersebut. Artikel bersambung....

Gambar Pwn2Own

Millis: 5 hingga 10 saat


Nils: pemecah tembok tiga kuasa utama


Sony Vaio P: Hadiah buat Nils

Rujukan
Amandeep, D. (2009) Dikeluarkan pada 19 Mac 2009. Security researcher’s second consecutive win of Pwn2Own Mac hacking contest. Laman sesawang: topnews.us
Davies, C (2009) Dikeluarkan pada 19 Mac 2009. Safari hacked in seconds; IE8 & Firefox fall soon after. Lama sesawang: www.slashgear.com
Google News
Lonnie, L. (2009) Dikeluarkan pada 19 Mac 2009. Security Expert Hacks a Mac in Seconds. Laman sesawang: cultofmac.com
Ryan, N. (2009) Dikeluarka pada 18 Mac 2009. Pwn2Own trifecta: Hacker exploits IE8, Firefox, Safari. Lama sesawang: blogs.zdnet.com
Ryan, N. (2009) Dikeluarka pada 18 Mac 2009. Pwn2Own 2009: Safari/MacBook falls in seconds. Lama sesawang: blogs.zdnet.com
Schofield, J. (2009) Dikeluarkan pada 19 Mac 2009. Pwn2Own 2009: Mac falls in seconds: Last year, at least the Mac lasted a couple of minutes before it was hacked. This year, it lasted seconds… Laman sesawang: www.guardian.co.uk
Terri, F. (2009) Dikeluarka pada 19 Mac 2009. Pwn2Own 2009 Day 1 - Safari, Internet Explorer, and Firefox Taken Down by Four Zero-Day Exploits. Laman sesawang: www.secuobs.com
Thom, H. (2009) Dikeluarkan pada 19 Mac 2009. Miller Cracks Safari Within Seconds, Wins PWN2OWN Contest. Laman sesawang: www.osnews.com
Thomas, R. (2009) Dikeluarkan pada 19 Mac 2009. The Pwn2Own trifecta: Safari, IE 8, and Firefox exploited on day 1. Laman sesawang: www.engadget.com

4 ulasan:

jie berkata...

giler tol mamat nils ni,lau dia bukak site ajar org camner nak hack kan best,4 sure ramai nak blaja...hehe

SyaFia berkata...

haha tak boleh... sebab dia adalah salah seorang "white hat"

"white hat" tu adalah hacker yang jenis "baik"

kalau nak tahu lanjut, tanya megat :D

KNizam berkata...

pweghhhhh hebat

SyaFia berkata...

Nizam, tak mahu try :D

p/s: K kompem tak hebat