Isnin, 16 Mac 2009

[Sekuriti] Anti-malware tipu. Sesi 6

Tarikh Keluaran Artikel: 16 Mac 2009

Tajuk lepas
[Sekuriti] Anti-malware tipu: Sesi 5

Blogspot
Percuma dan mudah, disebabkan itu terdapat segelintir golongan yang mengambil kesempatan dalam kemudahan yang diberikan untuk menyebarkan antivirus tipu kepada pelanggan dengan cara menyuruh pengguna memuat turun codec untuk menonton video. Cara tersebut telah lama dilakukan tetapi pembaharuan yang dilakukan ialah modus operandi yang menggunakan blogspot.

Modus operandi
Pengguna mahu menontot video yang tidak sesuai untuk ditonton (anda fahamkan sendiri) dan apabila anda mahu menonton, sila muat turun codec dari pihak mereka. Selepas itu, anda dikejutkan dengan mengetahui bahawa codec itu adalah virus. Tidak habis disitu satu antivirus yang menyamai nama AVG akan dipasang ke dalam komputer anda secara automatik dan selepas itu K rasa anda sudha biasa dengan taktik tersebut. Iaitu, bayar mereka untuk buang virus tersebut.

Antaranya
Berminat? singgah ke blog-blog ini;
h xxp://pamela-anderson-hot-sex-tape.blogspot.com
h xxp://teacher-slept-with-boy.blogspot.com
h xxp://paris-hilton-sexass.blogspot.com
h xxp://naked-jennifer-lopez.blogspot.com

MD5
Sejak menggunakan Linux, K mengetahui apa yang K tidak mahu ketahui apabila menggunakan Windows. Iaitu MD5, jika anda mahu memastikan bahawa satu-satu aplikasi itu selamat, periksa MD5 aplikasi tersebut, sebagai contoh,

Gambar diatas adalah MD5 untuk anti-malware tipu yang dipasang pada sistem komputer anda setelah anda memuat turun codec tersebut.

Rujukkan
Web Security Weblog. (2009) Tarikh dikeluarkan: 12 Mac 2009. Enticing to download fake antivirus through popular celebrity video !. Laman sesawang: www.web2secure.com

9 ulasan:

ciK aMoi berkata...

uiks..aku pakai malware dgn avira
terkejut baca entiry ko tu!

SyaFia berkata...

kenapa ko kaki porn ke?


p/s: pedas tol :D

Tanpa Nama berkata...

haha

D3ViL berkata...

HUHU..KIS2009 den x bg bkak... huhu selamat..

SyaFia berkata...

tanpa nama - huiks.. gelak tanpa bernama.. hantu >.<

D3ViL - KIS... maybe dah ada orang report kot.. :D

kalau guna firefox memang tak bagi.. kalau guna lain tak jamin :D

ciK aMoi berkata...

byk la ko aku kaki porn
mana aku tahu,
akak aku yg donlot masa pc aku kena serang dgn virus!

SyaFia berkata...

owh.. kakak ko.. dasat tu :D

Megat136 berkata...

Sapa yang suka tgk sgt porn ni??? Nasib baik kaki porn. Klu kepala porn lagi dasat. haha...

SyaFia berkata...

megat.....
apa bezanya tu?