Selasa, 7 April 2009

[Aplikasi] Isi Tempat Kosong

Tarikh Keluaran Artikel: 07 April 2009
TambahBaik_1: 07 April 2009

Bosan
Din bertanyakan perkara ini tempoh hari, adakah cara yang paling mudah untuk mengisi tempat kosong (e-borang) secara automatik termasuklah captcha[1] sekali? Tidak termasuk spam-bot[2]. Secara apa yang K ketahui selama ini, tiada lagi. Yang paling dekat adalah "magic wand" daripada Opera.

Magic wand
Dalam bahasa Malaysianya dipanggil "tongkat sakti". Mengapa dipanggil sedemikian adalah kerana kebolehan tongkat sakti ini mengisi borang dengan hanya satu klik. Tetapi sebelum itu anda perlu mengisi borang yang terdapat didalam Opera terlebih dahulu (tekan gambar untuk lebih jelas) dan apabila sebarang persamaan dijumpai didalam e-borang tongkat sakti ini akan berfungsi dengan mudah seperti magis/magik (magic). Itu adalah cara yang paling cepat K pernah jumpa sebelum ini untuk mengisi sesuatu borang, hanya perlukan sedikit kecekapan mata untuk membaca captcha yang sepeti bukan untuk manusia yang baca. Amat sukar.

Cookie = Kookie (?)
Cara yang kedua adalah membiarkan cookie (kookie mungkin?) anda yang "mengisi" borang tersebut. Kebanyakkan pelayan interent kini mempunyai kelebihan tersebut kecuali Chrome. Chrome menggunakan cara yang lain tidak menggunakan cookie/kokie (seperti bunyi burung koo koo didalam jam, kurang menarik). Mereka memasukkan semua yang diisi didalam e-borang kedalam satu ruang memori pelayan interent yang dipanggil "saved form data" - data borang yang tersimpan. Dan anda boleh menentukan sama ada anda mahukan memori tertentu disimpan dan yang lainnya dibuang. Segalanya ditangan anda. Walaupun masih didalam tempoh percubaan, perdebatan tentang perkara ini didalam komuniti Chrome amat memberansangkan. Mungkin pengguna akan dapat menggunakan kebolehan ini nanti setelah Chrome 2 siap dilancarkan kelak.

Autofill Forms: Tambahan Kepada Firefox
Benda yang paling hampir dengan perkara tersebut adalah "autofill forms" (tekan gambar ibawah untuk lebih jelas) daripada komuniti Mozilla yang bernama Sebastian Tschan. Seumpama Opera, anda perlu mengisi dahulu borang secara manual dan selepas itu secara automatik. Jika anda berminat untuk mencuba, tekan di [sini]. - TambahBaik_1

Kesimpulan
Tiada satu pun yang dapat memenuhi kehendak Din akhirnya, maaf Din, anda perlu mencari bot yang sesuai untuk menolong anda. Apakata anda buat bot sendiri?

Glosari
[1] Captcha; Completely Automated Public Turing Test To Tell Computers and Humans Apart - sistem berasaskan tulisan berbentuk grafik (gambar) untuk menentukan bahawa yang mengisi sesuatu e-borang pendaftaran tersebut adalah manusia dan bukannya komputer atau robot (bot). Untuk mengelakkan spam-bot[2].
[2] Spam-bot - berbeza dengan steambot yang sedap dimakan, spam-bot adalah satu perisian yang digunakan untuk mengisi borang-borang dan juga dapat membaca captcha yang mudah dan menyebarkan spam dengan banyak. Selalu berada didalam forum dan blog.

Rujukan
Google Chrome Blog (2009) Dikeluarkan pada 6 April 2009. A faster way to fill out forms. Hiper-rangkai: chrome.blogspot.com
Google Chrome Help. Webpages: Form autofill. Hiper-rangkai: www.google.com

6 ulasan:

RedMage berkata...

add-on FF kan byk berfungsi mengisi borang ni
secara specificnya lupa... tp ada

SyaFia berkata...

kawan aku tengah cari.. kalau jumpa bagi la tahu :)

SyaFia berkata...

ok dah jumpa tapi macam opera je.. tak macam yang member aku nak.. leh baca captcha !! :D

RedMage berkata...

http://www.sxipper.com/

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3193

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/673

captcha... "taruk emot berpeluh2"

RedMage berkata...

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/11310

SyaFia berkata...

kenapa ada emot berpeluh2 pulak