Selasa, 14 April 2009

[Khas] AMBNaC Dapat Banner Baru

Tarikh Keluaran Artikel: 14 April 2009
TambahBaik_1: 14 April 2009

Tulisan Ringkas
Setelah beberapa lama banner yang lama dapat bertahan daripada ditukar, akhirnya pada malam ini K mendapat idea untuk membuat banner baru. Mempunyai konsep yang tersendiri yang berkaitan dengan blog ini dan K.

Idea Asal
Idea asal adalah untuk membentuk satu situasi "bandar teknologi" yang menunjukkan bahawa blog ini adalah blog teknologi. Tetapi setelah difikirkan kembali, kekurangan bakat dan ditambahkan lagi dengan kesukaran menjadikan banner tersebut nampak "hidup", idea ini ditolak ketika telah sampai di peringkat memasukkan warna. Tekan gambar untuk melihat saiz asal, iaitu saiz banner sebenar. Mungkin gambarnya agak serabut untuk difahami, tetapi didalam fikiran, akan menjadi sangat cantik. Hanya tinggal didalam fikiran dan angan-angan.


Idea Adaptasi
K pernah membuat satu poster, yang menyatakan jika gagal kali pertama, jadikan dia sebagai versi 1.0. Oleh kerana ini adalah pembuatan banner K kali yang ketiga (jika tidak silap), oleh itu K jadikan versi gagal tersebut, 3.0. Dan selepas itu K menggunakan idea daripada "pintu rumah" yang keluarnya "cahaya" dari dalamnya sebagai idea utama. Masih menggunakan teknik perspektif tetapi kali ini lebih ringkas dan bersifat minimalisme, sifat blog ini sendiri. Akhirnya menjadi asas kepada banner terbaru ini adalah Bannerv3_11. No dibelakang adalah menunjukkan telah berapa perubahan drastik K lakukan kepada pembinaan banner ini.

Banner Baru

Akhirnya hasil yang boleh dikatakan sebagai calon terbaik dikeluarkan oleh K. Bannerv3_16. Tetapi mungkin akan dipertambah baikkan lagi dengan beberapa masalah yang masih belum diselesaikan dan Naga mengatakan terlalu kosong banner kali ini. Mungkin K akan menambah dan mungkin juga tidak, kerana sudah cukup bagi K banner kali ini menunjukkan apa yang sedang K fikirkan.

Terpulang Kepada Anda
Anda diberi kebenaran untuk membuat sebarang kenyataan berhubung banner ini kerana bagi K, apa yang anda nampak didalam banner tersebut yang mencerminkan K dan blog AMBNaC adalah penting. Kerana seni itu mempunyai sifat yang luas. Setiap orang akan melihat benda yang berlainan.

Apa Yang K Fikirkan
Didalam dunia ini terdapat banyak jenis blog, terdapat banyak jenis "niche". Dan AMBNaC diwujudkan untuk memegang niche "teknologi, komputer, sekuriti dan bahasa melayu". Oleh itu K juga berharap, K layak untuk membawa AMBNaC menjadi salah sebuah blog yang bertemakan begitu dan menjadi salah satu daripada tiang-tiang pengetahuan didalam bidang ini. K cuba mengamalkan sikap "lutsinar" didalam setiap post. Yang berdasarkan ilmu dan pengalaman K sendiri dan disangga oleh rujukkan. K tidak nafikan, blog K kelihatan begitu berat, seperti tesis (KNizam) didalam komennya di artikel Conficker. Episod Khas. Tetapi itulah harapan K, menjadi rujukkan kepada pencinta ilmu komputer didalam bahasa melayu.

Seperti biasa, kepada anda yang mempunyai komen, idea kutukan dan cadangan untuk kebaikkan blog ini, sila berbuat demikian diruangan komen. Spam tidak dibenarkan dan akan dibuang sama sekali.

Sekian terima kasih.

14 ulasan:

TokeIKedaI berkata...

tiang tepi ambnac tu mcm xseswai. hahaha
kalu ko gabung tiang tu ngan jalan putih tu aku ase ok. mknenye tiang jd putih la. pastu description kat banner? kalu tmbah lg ok kut. xnmpak kosong. tu je pndapat aku yg xbape pro neh.

TMUkmkd berkata...

tiang tu datang daripada "pintu" yang dekat belakang..
ni tak finale lagi..
baru release candidate je.. nanti nak ubah2 sikit2 lagi..
tapi biar je la tiang tu kat situ.. malas nak ubah..

banner kosong.. aa saja je buat kosong :)

pro tak pro tak kisah.. emm amacam blog ko?

Cikgu Husni berkata...

“Dan orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan Allah (untuk membela Islam) dan orang-orang (Ansar) yang memberi tempat kediaman dan pertolongan (kepada orang-orang Islam yang berhijrah itu), merekalah orang-orang yang beriman dengan sebenar-benarnya. Mereka beroleh keampunan dan limpah kurnia yang mulia.” (Al-Anfaal 8:74)

Salam ziarah dari saya,,blog yang menarik ,jemput muzakarah di blog saya….dan jadikan blog saya sebagai rakan anda..tq

fuad berkata...

“Dan orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan Allah (untuk membela Islam) dan orang-orang (Ansar) yang memberi tempat kediaman dan pertolongan (kepada orang-orang Islam yang berhijrah itu), merekalah orang-orang yang beriman dengan sebenar-benarnya. Mereka beroleh keampunan dan limpah kurnia yang mulia.” (Al-Anfaal 8:74)

Salam ziarah dari saya,,blog yang menarik ,jemput muzakarah di blog saya….dan jadikan blog saya sebagai rakan anda..tq

ubey berkata...

eh. smart kot banner. hehe. efek real

TMUkmkd berkata...

cikgu - salam ziarah juga.. saya akan membuat kunjungan kembali :)
fuad - sama seperti cikgu, saya akan membuat kunjungan kembali :)
ubey - tak la.. simple je tu

BlackRose berkata...

wah..banner baru :) heheh..
so kreatif..
macam bumbung kan..
konon²nya maksud banner tu..
tempat berteduhlah..hehehe :D

*** alangkah bestnya kalo aku pandai reka banner sendirik :)

TMUkmkd berkata...

black - banner tu macam2 boleh di tafsirkan.. ikut kefahaman masing2 :)

TokeIKedaI berkata...

oo.. xsiap lg.
aku takat ni xlarat n design banner sndirik.
nnti de mase. aku try buat.
tp best pakai autocad kalu wat design camni. hahaha

TMUkmkd berkata...

tokei - gilo la gna autocad.. malas lak aku.. kalau ikut ati memang autocad je terus.. mudah.. laju.. tapi tak pe la..

sebab tu buat simple je akhirnya

ili berkata...

wat banner ek..pandai nyer abg aku..haha

TMUkmkd berkata...

ili - haiz... payah neh.. kalau adik dah tahu blog

BlackRose berkata...

heh..banner tu dah bertukar warna ek?
dulu rasanya bkn blueblack :D

wah..cantik²..
sbb aku suka blueblack :D

TMUkmkd berkata...

black - emm banner tu? tak la.. sama je la warnanya.. just K ubah sikit je :D