Jumaat, 27 Februari 2009

[Berita & Aplikasi] Peperangan Teramat: Peperangan Browser. Siri 2

Tarikh Keluaran Artikel: 27022009
TambahBaik_1: 28022009

Peperangan Teramat: Peperangan Browser. Siri Sebelum
Peperangan Teramat - Browser War*

Firefox 3.1 mungkin lewat
Enjin JavaScript Firefox 3.1 iaitu TraceMonkey mengalami masalah menyebabkan pesawat pejuang Firefox 3.1 tidak dapat dilancarkan dan mungkin akan lewat daripada tarikh pelancarannya. Sementara itu kebanyakkan pengguna menggunakan polisi, "biar lambat asal selamat" dan mengambil iktibar daripada apa yang terjadi kepada Vista yang dikeluarkan secara paksa dan menyebabkan pihak Microsoft terpaksa membangunkan satu lagi Windows, iaitu Windows 7 dengan pantas. Tetapi risiko yang perlu diambil adalah dapatkah pesawat pejuang Firefox 3.0.6 mengekang kemaraan jet jet pejuang yang lain sementara menunggu kemunculan jet pejuang yang baru. Segalanya terpulang kepada anda.

Safari 4 Beta
Pihak Apple juga telah membunyikan semboyan peperangan dimana mereka mengumumkan mereka telah mengeluarkan jet pejuang terbaru mereka yang masih diperingkat beta iaitu Safari 4. Dengan menggunakan enjin JavaScript Nitro, Safari 4 dikatakan 30 kali ganda lebih laju daripada IE7 dan tiga kali ganda laju berbanding Firefox 3. Tetapi tidak mereka menyatakan antara Safari 4 dan Google Chrome. Mereka juga menggunakan idea yang didapati daripada Google Chrome yang dipinjam dan diubahsuai daripada Opera iaitu "dinding" yang akan menunjukkan laman yang selalu dilawati oleh pengguna. Dan mungkin lebih menarik apabila mereka menggunakan tema Windows kepada Safari yang dipasang di Windows. Seperti didalam gambar. Walauapa pun yang berlaku, segalanya terpulang kepada anda.

Google Chrome: Browser terpantas
Ketika ini tiada satu jet pejuang yang lebih pantas daripada apa yang dikeluarkan oleh Google. Jet pejuang yang dinamakan Chrome ini merupakan browser yang terpantas di dunia ketika ini. Jika dikira bersama Safari 4 Beta. Menggunakan enjin V8 yang diperbaiki daripada Chrome 1.0, kini Chrome 2.0.164.0 meninggalkan jauh browser yang mendominasi peperangan ini seperti IE dan Firefox. IE8 RC1 tidak perlu dikira kerana ianya lebih lambat daripada jet pejuang firefox yang kini iaitu Firefox 3.0.6 dan Safari 3.2.2. Firefox yang baru iaitu 3.1 juga dikalahkan dengan berpezaan yang tidak terlalu ketara tetapi masih menampakkan bahawa Google Chrome amat berkuasa.

Opera
K masih tidak dapat sebarag respon daripada pihak Opera dari medan peperangan ini. Maaf kerana terlambat, wakil pihak Opera (RedMage) telah pun memberi maklumat kepada K tentang perkara terbaru yang sedang dibangunkan oleh mereka. Selain daripada menambahbaikkan sistem enjin mereka untuk Opera 10, pihak Opera juga mengumumkan jet pejuang baru mereka ini mampu beroperasi dengan baik terutamanya setelah melepasi ujian yang paling sukar dalam bidang browser iaitu Acid3 (Mills, 2009). Opera juga membina aplikasi yang khusus untuk pembina laman web dan aplikasi berasaskan web dengan menambaikkan aplikasi Opera Dragonfly mereka. TambahBaik_1

"Segalanya terpulang kepada anda"
* Artikel ini adalah menggunakan format penulisan dan penyampaian yang lama

Wakil terus dari medan peperangan
Apple announce Safari 4 - The world's fastest & most innovative browser. Dikeluarkan pada: 24 Februari 2009. Web site: www.apple.com
Firefox 3.1 May be Delayed? Dikeluarkan pada: 25 Februari 2009. Wًeb site: www.firefoxfacts.com
Gregg, K. 2009. Dikeluarkan pada: 23 Februari 2009. Firefox 3.1 won't ship this quarter. Web site: www.pcworld.com
Gregg, K. 2009. Dikeluarkan pada: 25 Februari 2009. Safari 4 rivals Google Chrome in Javascript race. Web site: www.computerworld.com
Jose, V. 2009. Dikeluarkan pada: 26 Februari 2009. Mozilla delays Firefox 3.1 again, shedules another beta. Web site: www.techspot.com
Mathew, L. 2009. Dikeluarkan pada: 25 Februari 2009. Hype Check: Safari 4 can't beat Google Chrome. Web site: www.downloadsquad.com
Mills, C. 2008. Dikeluarkan pada: 4 Disember 2008. Opera Presto 2.2 and Opera 10 - a first look. Web site: dev.opera.com
Rosenblatt, S. 2009. Dikeluarkan pada: 26 Februari 2009. A First Look at Safari 4 beta for Windows. Web site: www.download.com
Schofield, J. 2009. Dikeluarkan pada: 24 Februari 2009. Apple launches Safari 4 beta that look like Windows. Web site: www.guardian.co.uk

4 ulasan:

myfr3ak berkata...

wahahaha, gelak aku sorang-sorang..macam tengok keta racing dowhh.. wahahhaa..adoiyaii.. wakakaka

SyaFia berkata...

sori la.. aku memang suka buat gini kot.. bosan la kalau tak..

tapi kete lumba.. best gak idea tu..

:D

RedMage berkata...

Opera : http://www.opera.com/browser/next/

SyaFia berkata...

thank RM :D