Rabu, 1 Julai 2009

Firefox 3.5 Dilepaskan


Artikel pendek dua malam berturut-turut yang dimulakan semalam. Ini akibat ketiadaan masa untuk menulis dan kekurangan idea bernas. Tetapi malam ini secara rasminya Firefox mengeluarkan versi terbaru mereka, Firefox 3.5 yang dikatakan oleh kebanyakkan pihak membawa pengalaman sesawang kepada satu tahap yang lebih baik.

Yang Gempak
22.5% pegangan pasaran pelayar internet sedunia, html 5, enjin terbaru TraceMonkey, fungsi baru yang lebih menarik dan yang paling penting mempunyai sekuriti yang boleh K katakan terbaik diantara pelayar internet. Itu tidak ditambah dengan plugin seperti NoScript, Adblock Plus dan WOT yang menaikkan lagi kecekapan sistem keselamatan Firefox.

Yang Mendung
Lambat keluar, masalah TraceMonkey, kejar tarikh akhir (30 Jun 2009) mungkin menyebabkan masalah pada Firefox. Mungkin juga K akan menunggu versi 3.5.1 keluar terlebih dahulu. Dan tekanan kepada TraceMonkey akan menjadi lebih tinggi kerana pengguna telah menunggu lama.

Yang Penting
Apa pun versi Firefox yang keluar, diharapkan versi Firefox tersebut mampu untuk membawa kebaikkan kepada pengguna. Daripada segi kegunaan dan penggunaan memori yang rendah. Serendah yang mampu. Itu penting.

Nyah Tuntutan
K menggunakan Ubuntu Linux dan sehingga penulisan ini ditulis repositories Ubuntu masih tidak membuat sebarang naik taraf terhadap versi Firefox ini kepada 3.5. K tidak dapat memberi respon yang lebih. Sebarang pandangan akan di lakukan nanti.

Muatturun
Windows | Linux | Mac

Rujukan
Brad, L. (2009) 30 Jun 2009. Firefox 3.5 is out, adds private browsing, tab tearing and more. www.downloadsquad.com
Brian, K. (2009) 4 Januari 2007. Internet Explorer Unsafe for 284 Days in 2006. blog.washingtonpost.com
Chloe, A. (2009) 29 Jun 2009. Mozilla Confirms Tuesday Release for Firefox 3.5. www.pcmag.com
Gregg, K. (2009) 30 Jun 2009. Mozilla sets Firefox 3.5 final release for Tuesday. www.macworld.com
Mitch, K. (2009) 30 Jun 2009. Welcome Firefox 3.5! Join the Party! www.firefoxfacts.com
Patrick, G. (2009) 30 Jun 2009. World poised for release of Firefox 3.5: Latest browser arriving today. www.techradar.com
Sarah, P. (2009) 30 Jun 2009. Firefox 3.5 Arrives Today, But Are You Dazzled? www.readwriteweb.com
Scott, G. (2009) 29 Jun 2009. Mozilla Pushes the Web Forward With Firefox 3.5. www.webmonkey.com
Stephan, S. (2009) 30 Jun 2009. With 3.5 launch, Firefox faces new challengers. news.cnet.com

7 ulasan:

acadterror berkata...

yeahhh dah kuar.ble update skrg

SyaFia berkata...

nk try update gak la..hehe..free kan..

TMUkmkd berkata...

acad - haha.. bleh bleh..

lili - leh je.. ff memang pree :D

KNizam berkata...

aku daripada dulu pakai firefox neh. hehe :)

TMUkmkd berkata...

nizam - hehe.. aku tukar2.. kalau yang A rasa best, g ke A :D

muyyaQ berkata...

ade extension xleh nk update >_<
entah la maybe connection aku kot..

-hackbar << xgune sgt.
-firebug << penting ni
-web developer. << penting gak

TMUkmkd berkata...

firebug? aku punya ok je update.. dah berapa kali update dah.. yang lagi dua tak guna ^^

try update ke 3.5.1