Sabtu, 31 Januari 2009

[Sekuriti & Khas] Google rosak lagi?

Ya Allah, berkatilah Palestin kami
Tarikh Keluaran Artikel: 31012009
TambahBaik_1: 31012009, TambahBaik_2: 01022009

TambahBaik_1: Pembetulan bahasa

This site may harm your computer
Perkara ini jarang berlaku akhir-akhir ini, tetapi pada malam ini Google telah terkena sekali lagi masalah ini. ada kaitannya dengan conficker? Mungkin ya mungkin tidak. Bukan mudah untuk terjadinya maslaah ini pada engine carian yang hebat seperti Google. Adakah server enjin carian Google mengalami masalah DDoS dan terpaksa mengeluarkan notis ini untuk mengurangkan lambakkan. Sebab itu tiba-tiba K tidak dibenarkan untuk membuat carian menggunakan Google. Pada masa itu terkeluar juga pemikiran adakah Google rosak lagi? Setelah berfikir sejenak, dan pada masa yang sama K sedang mencari bahan untuk menulis sesuatu didalam blog, terus K menulis didalam blog tentang ini.

Untuk yang terkena, cara mengatasi
K teringat satu cara yang K sendiri gunakannya ketika terjadinya masalah ini dahulu, tukar IP address. Dan K telah lakukannya pada malam ini, elok pula Google ini. Dan pada masa kini, itu adalah cara terbaik untuk melepasi masalah ini. Semoga cara ini membantu anda yang mengalami masalah yang sama.

Masalah Selesai: Bug - TambahBaik_2
Akhirnya Google Blog sendiri telah mengeluarkan artikel tentang "gerhana" ini, dan mengatakan bahawa itu adalah "human error" atau didalam bahasa programming, logic error (kesalahan logik) kerana fail penapis yang mengimbas setiap url telah termasuk sekali dengan data "/", disebabkan itu kesemua laman yang dijumpai oleh Google akan dikatakan sebagai merbahaya dan perlu disekat. Oleh kerana itu, jurutera di Google telah pun membetulkan masalah ini dengan segera dan selepas itu tiada lagi masalah yang berlaku, jangkamasa "gerhana" ini berlaku adalah 40 minit.

Sumber tiba-tiba
SearchEngineJournal - Google is broken, the 2009 Edition
Pocketlint - Google deems entire internet malware
TribbleAdAgency - EPIC FAIL: This site may harm your computer
ZDNetUK - Google Search is currently broken
OverclockedClub
MediaBistro - Has Google Been Hacked? 'This Site May Harm Your Computer' Appears on All Search Results
CNETNewsSpeedAndFeeds - Google taking security a little too seriously?
TechFragment - Google Implementing Anti-Malware Feature in Search Results
TGDaily - Google search inoperable, reporting unfounded errors
DigitalLifestyles - Google Breaks!: “This Site May Harm Your Computer”
GoogleBlog - "This site may harm yout computer" in every search result ?!?!

Technorati Tags: , , ,

7 ulasan:

emme berkata...

Salam, ramai plak yang cerita tentang benda ni... :) Anyway, Google kat laptop aku ok je...

SyaFia berkata...

ni tak pueh ati ni.. ko tak kene :)

alifstyle berkata...

aku kena!

SyaFia berkata...

@alif - nasib la hanya 40 menet je.. :)

KNizam berkata...

saya punya search ok lagi. hehe :)

SyaFia berkata...

@nizam - rasanya benda tu dah abis dah.. solved.. sebab human error.. so tak de dah kot.. tunggu lain kali pulak :), mungkin nizam "bernasib baik"

Tanpa Nama berkata...

ativan pillsphentermine discount us pharmacies
[url=http://www.bebo.com/buyxanaxonline1]buy xanax online fast[/url]