Ahad, 11 Januari 2009

[Windows 7] Beta dilancarkan, tingkat naik percuma

Tarikh Keluaran Artikel : 11012009

Windows 7 - Satu paradigma baru
09 Januari 2009 - Microsoft melancarkan Windows 7 Beta secara rasmi kepada umum, dengan had muatturun hanya 2.5 juta orang pertama sahaja. Windows 7 Beta 1 Build 7000 yang dikatakan paling baik dalam sejarah Microsoft mengeluarkan senarai beta mereka kerana boleh dikira stabil dan memuaskan kecuali masalah tentang mp3 yang telah diperbaiki oleh mereka (pihak Microsoft) selepas itu. keperluan hardware minima yang dikeluarkan oleh pihak Microsoft adalah:
  • Processor: 1 GHz 32-bit atau 64-bit processor
  • Memori: 1 GB untuk memori sistem
  • Cakera Keras (HDD): 16 GB ruangan cakera
  • Kad Video: menyokong DirectX 9 dan mempunyai 128MB (untuk "Aero Theme")
  • Drive: DVD-R/W driveTalian internet (untuk memuat turun Beta dan update)
dan Windows Server 2008 R2 Beta juga dikeluarkan kepada umum mulai hari itu, anda yang berminat boleh dapatkannya di Microsoft Download Center.

Permintaan yang terlalu tinggi dan masalah "key"
Permintaan yang terlalu tinggi dihadapi oleh pihak Microsoft oleh kerana hanya 2.5 juta yang pertama sahaja dapat mengambil fail tersebut, maka server Microsoft telah ditutup sementara dan setelah dipulihkan semula server tersebut dihidupkan kembali di Microsoft Beta Download tetapi ada beberapa pengguna mengalami masalah mendapatkan "key" untuk mengaktifkan produk tersebut.

Oleh kerana permintaan yang tinggi pihak Microsoft telah pun membatalkan had 2.5 juta itu kepada unlimited sehingga 24 Januari 2009 sebagai tarikh terakhir untuk mengambil produk itu.

Vista SP1 & Windows 7
Oleh kerana Vista dianggap sebagai satu hasil gagal Microsoft, maka penukaran Vista ke Windows 7 mendapat perhatian hebat, jika dahulu pihak Microsoft mengadakan pakej secara percuma untuk pengguna Windows XP menukarkan kepada Windows Vista, kini tawaran tersebut itu kembali lagi kepada pengguna Windows Vista. tetapi tertakluk kepada beberapa syarat daripada pihak Microsoft iaitu;
  • Windows Vista itu haruslah sebagai pre-installed, bukannya yang dibeli didalam kotak (beli asing), komputer tersebut haruslah mempunyai label Windows Vista COA yang sah seperti dibawah
  • Hanya Home Premium, Business dan Ultimate sahaja, Home Basic terkeluar daripada promosi ini

Windows 7 & Torrent
Jika anda malas untuk memuat turun daripada server Microsoft maka anda perlu rajin sedikit untuk pergi ke laman Torrent seperti PirateBay dan Mininova untuk mendapatkan salinan fail tersebut. sungguh nasib baik Microsoft membatalkan had 2.5 juta tersebut, jika tidak laman Torrent ini akan popular sekali lagi.

Sumber
WindowsBlog - Here's where we stand
Microsoft - Download the Windows 7 beta
ArsTechnica - The week in Microsoft: it's all about Windows 7
ArsTechnica - Windows 7 public beta is available now
CNETNewsBeyondBinary - Windows 7 beta now available
CNETNewsMicrosoft - Microsoft lift download limit for Windows 7 beta
LifeHacker - Microsoft extends Windows 7 beta availability untuk January 24th
LifeHacker - How to get your Windows 7 beta product key
PCMag - Windows 7 public beta finally goes live
PCMag - Microsoft delays Windows 7 beta due to traffic
Engadget@CES - VAIO P, now with more Windows 7
Engadget@CES - Microsoft puts full-scale Windows 7 beta back in action
DownloadSquad - the downloadsquad Windows 7 rundown
DownloadSquad - Vista to Windows 7 upgrade date and details revealed
Vista.blorge - Microsoft says upgrade to Vista because Windows 7 is pretty much the same
TheTechNewsBlog - FREE upgrade to Windows 7 for Vista users
Gizmodo - Windows 7 open beta download limit lifted until January 24

2 ulasan:

FiCK berkata...

hope 7 lagi better dari vista...

tapi biasalah... kalau first keluar...

mesti banyak bug... seperti xp dan vista juga

so... saya x mau cuba...

SyaFia berkata...

hahahha biasa la tu.. tapi tu la... aku dah lari dari perkara tu semenjak guna ubuntu ni. so abaikan je la apa jadi pun.. just nak update je.. sebab berapa orang pun guna linux